05 iulie 2012

"Fiziologia gustului" - Brillat-Savarin (extras)




"Cind armata năvălitoare a trecut prin Champagne a luat şase sute de mii de sticle de vin de la domnul Moet, din Epernay, vestit pentru frumusetea pivnitelor sale. Dinsul s-a consolat de pierderea aceasta enormă cind a văzut că jefuitorii păstrează gustul vinului său: comenzile din nord au crescut de atunci, de două ori şi ceva…

Starea aceasta de lucruri dăinuie şi acum, străinii vin din toate colţurile Europei pentru a reînnoi, pe timp de pace, plăcutele obiceiuri căpătate în război; ei trebuie să vină la Paris, iar cînd au sosit trebuie să se ospăteze cu orice preţ. Si dacă vistieria se alege cu ceva de aici, asta se datorează mai puţin profiturilor în sine, cît în crederii instinctive pe care nu se poate să n-o aibă cineva într-un popor unde gurmanzii sînt fericiti."

"Fiziologia gustului" - Brillat-Savarin
Editura Meridiane 1988
Traducere de Doina Pasca-Harsanyi
Pe coperta: "Natura moarta cu cana de portelan" - Jean-Baptiste Chardin (pictura expusa la Luvru)





Sursa poza 1 Sursa poza 2

Un comentariu: