29 noiembrie 2010

Primii italieni in Romania

Poza de mai jos am facut-o la o expozitie fotografica despre primii italieni in Romania, cei care au infintat comunitatea italienilor din R.
Fotografia originala este facuta pe la 1890-1900...
Si ei ne spun noua tigani, cica. LOL
---------------
The picture below I took it in a photo exhibition about the first Italians in Romania, who founded the Italian community in Romania.
The original photo was taken somewhere between 1890-1900 ...
And now, they say about us that we're gipsies... LOL!

5 comentarii:

  1. Găsesc nepotrivită remarca despre ţigani. Era cât pe ce să trimit linkul unui amic italian, român de etnie italiană, poate urmaş al lu' mamaia şi tataia din poză, dar când am ajuns la partea cu ţiganii mi s-a tăiat.
    Că mass-media italiane sunt cum sunt e una. Să replici despre italienii din România pe modelul "ba p-a mă-tii" e alta - şi e româneşte.

    RăspundețiȘtergere
  2. sorry, dar asta a fost primul gand pe care l-am avut cand am vazut poza.
    Nu e vina mea, e vina lor ca eu am ganduri din astea...

    Despre spanioli nu voi avea niciodata ganduri "ciudate", pentru ca nu am avut surprize niciodata cu ei, de exemplu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Italieni au venit mai demult. De exemplu, la curtea lui Carol I a facut avere o familie de specialisti in stuco-marmura, veniti dintr-un satuc numit Rima, via curtea de la Viena. Familia se numea Axerio iar coloanele holului Ateneului sunt cel mai bun exemplu al creatiei antreprizei lor. Ultimul descendent e in viata in Italia si isi aminteste ca i s-a spus ca a fost botezat in cristelnita bisericii italiene din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Italienii ne fac tigani deoarece mass media din peninsula, la fel ca si la noi, prezinta doar stirile "soc" ai caror protagonisti sunt de cele mai multe ori reprezentantii acestei etnii. Asadar perceptia publicului (ignorant)este denaturata si deviata dand impresia ca de fapt poporul roman este reprezentat de aceasta minoritate.
    Din pacate, nici la ei si nici la noi nu sunt prezentati si apreciati oamenii valorosi (indiferent de natie sau etnie).
    Intamplarea face sa fiu urmasul unor "tigani" italieni veniti din nordul Italiei (Friuli) la inceputul secolului XX sa lucreze in Romania ca si constructori. Au fost arhitecti, pietrari, ipsosari si au contribuit la constructia si decorarea multor cladiri si edificii, in special din Bucuresti: primul Arc de Triumf, Arenele Romane, restaurantul Berlin, sala Dalles si multe alte locuinte particulare din zona Dorobanti si Primaverii.
    Iar cei din familia mea au avut o contributie modesta fata de altii mult mai cunoscuti: Tomat, Santalena, Asquini, etc.
    Asa ca, si printre "tigani", sunt oameni!

    Cristian Bulfon

    RăspundețiȘtergere
  5. Au trecut doi ani jumatate de la postarea asta si parerea mea e mai nuantata, am devenit mai "tolerant" - in sensul ca am invatat in timpul asta ca mass-media e doar mass-media si atat. De multe ori nu reflecta realitatea cum ar trebui.

    Dar nu am negat atunci, nu neg nici acum contributia italienilor in dezvoltarea Romaniei.

    Cristian Bulfon, iti dau dreptate si-mi cer scuze fata de opinia veche.
    Replica mea initiala a fost EXCLUSIV la opinia presei italiene... dar presa italiana nu e Italia.

    RăspundețiȘtergere