18 august 2009

Pag. 41-42



La_16 Septembrie anul 1902 marele romancier francez Emlle Zola, atât de celebru de pe urma afacerei Dreyfus a murit asflxiat cu gazul de luminat al camerei unde dormea. In aceiasi camera se afla sotia romancierului si un catel. D-na Zola si catelul au scapat cu viata.
D-na Zola a declarat ca desteptându-se noaptea cu mari dureri de cap a rugat pe sotul ei sa deschida fereastra. Zola se scula, facu inconjurul patului apoi cazu jos, pe când ea a lesinat si n'a mai putut da alarma.
Emile Zola era nascut la 1840; tatal sau era un inginer italian. Cariera si-a început-o ca functionar comercial in libraria Hachette.

- Face senzatie un discurs rostit de Dimitrie Sturza, ministrul de razboi, la fortul Stefanesti, pe care s'a dus sa-l viziteze. Acolo primul ministru a declarat ca Romania n'are nici 100.000 oameni pregatiti si ca, în timpul conflictului cu Bulgaria n'am fi fost în stare sa intram in campanie. Cu acel prilej Sturza a propovaduit economiile in armata spunând ca decât o mare ostire nepregatita, neechipata si rau formata, este destul sa avem una numai de 100.000 oameni, insa bine pregatita.
Acest discurs a stârnit, numai decât, o furtuna.
In calitate de director al ziarului "Patriotul" am luat un interview generalului Lahovary...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu