17 august 2009

Pag. 39-40



Face senzatie în toate cercurile o nota pe care guvernul american al Statelor Unite a trimis-o reprezentantilor sai de pretutindeni în chestia evreilor din România.
Nota spunea ca desi Statele Unite n'au semnat tratatul din Berlin, totusi se cred indreptatite a interveni si a cere ca guvernul roman sa respecte acel tratat in ceeace priveste pe evrel.
Aceasta nota era motrivata de marea emigrare de evrei din România.
Apoi nota adaoga: "Aproape nimeni nu'i oprit sa emigreze în Statele Unite, afara de cei cu totul lipsiti de mijloace, delicventii si acele persoane care sufera de vreo boala contagioasa incurabila.
Esential e ca emigrarea sa aiba un caracter voluntar. In consecinta se opun dificultati acelor emigranti a caror emigrare din alte state e sprijinita sau silita.
Se trateaza in mod marinimos emigrantii straini pentru a se aduce un folos Statelor Unite, dar nu spre a se crea un loc de refugiu pentru elementele nedorite de un alt stat.
Situatia evreilor români în numar de vreo 400.000 e de multi ani obiectul de preocupatie serioasa a Statelor Unite. Persecutarea acestei rase sub dominatia turceasca a determinat o aspra interventie din partea Statelor Unite in 1872.
Pentru toate aceste motive tratatul din Berlin, care inlatura aceasta nedreptate stipulând ca în România nu se va face nici o deosebire de religie, a fost salutat cu multumire de America. Romania, în decursul vremei, a facut iluzorii o mare parte din conditiile esentialmente juste ale acestui tratat.
Evreii români sunt exelusi dela functiile de Stat, cariera de oameni de stiinta, agricultori si nici nu pot semana pamântul ca simpli muncitori. Ei sunt opriti sa locuiasca la sate...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu