30 iulie 2009

Pag. 35-36



Partidul junimist tine un congres in sala teatrului Lyric. Au venit delegati din toata tara si s'au rostit discursuri cu tendinta de a impresiona opinia publica si a o lasa sa creada cum ca junimistii vor urma liberalilor la putere, Dar opinia publica nu a ramas de loc impresionata.

Acum cateva cuvinte spre arata cum a intrat in scena politica d. J. Th. Florescu, ajuns, la un moment dat, unul dintre cei mai puternici electori ai Capitalei.
D. Florescu devenise "om al zilei" ca judecator de instructie, felul sau de a ancheta pe banuiti, manoperile si toate sireteniile ce întrebuinta spre a descoperi crimele, ii creiase legenda.
Imi amintesc ca, odata pe când ancheta o ceata de tigani acuzata ca omorâse, s'a gândit sa înspaimânte pe arestati deghizându-se într'o noapte in stafie.
In adevar, într'o noapte brazdata de tunete si fulgere, judecatorul Florescu apare în odaia unde dormeau tiganii, înfasurat într'un cearsaf alb. Desteptati din somn în zgomotul unor tingiri ciocnite de din afara de catre gardiani, tiganii aud vocea sepulcrala a stafiei acuzandu-i si amenintandu-i cu moartea.
Tiganii, in spaima lor nocturna, crezând ca, în adevar, sufletul victimei a venit sa'i sugrume, au cazut in genunchi si au marturisit crima.
Faima judecatorului de instructie Florescu era atât de mare, în cât cele doua partide din opozitie se bateau care mai de care, sa-1 cucereasca. Atat Nicolae Filipescu, cât si Gheorghe Cantacuzino puneau un mare pret ca sa-l aiba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu