27 iulie 2009

Pag. 13-14



In_ziua de 27 August au plecat la Atena 280 studenti si studente universitare, avand in frunte pe profesorul Grigore Tocilescu.
Studentii au pornit pe jos la gara, dela domiciliul lui Tocilescu, purtând doua drapele : unul românesc si altul grecesc.
Aceasta calctorie, pregatita de mai mult timp, avea pe lânga caracterul studentesc sau calatoresc, si un scop politic ; autorii acestei calatorii credeau ca vizita aceasta ar fi putut încalzi legaturile cu grecii care erau cam reci. La Atena, studentii români au fost primiti în chip foarte sarbatoresc

In ziua de 13 Septembrie 1901 s'a inaugurat pe strada 13 Septembrie, in fata Arsenalului armatei, statuia pompierilor morti vitejeste in ziua de 13 Septembrie 1848, luptand în contra turcilor comandati de Fuad Pasa.
La inaugurarea statuei au participat, si un mare numar dintre pompierii înca în viata. Toti purtau esarfe tricolore cu inscriptia : „Eroii zilei de 13 Septembrie 1848".
Au rostit discursuri: C. F. Robescu, presedintele c'omitetului care a lucrat pentru ridicarea statuei, I. G. Bibicescu primar ad-interim al Capitalei si Dimitrie Sturza seful guvernului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu